Fastighetsbranschen bromsar in nu när räntorna ökar varje månad. Men det finns en fastighetstyp som inte drabbas av lågkonjukturen och det är logistikbyggnader.
”Logistik är ett väldigt internationellt fastighetssegment. Logistikflödena påverkas av internationella megatrender. Det väldigt mycket teknisk innovation inom logistik och varuhantering just nu och Sverige ligger långt fram i utvecklingen”, säger Karin Vitalis, analyschef på fastighetsrådgivaren Colliers.
”Tidigare har kontor och olika former av handelsfastigheter varit de mest eftertraktade segmenten bland institutioner och andra större investerare. Nu är logistik nummer ett eller nummer två på investerarnas topplista i många europeiska länder, och även i Sverige”, konstaterar Karin Vitalis.
Hon menar att det ökade intresset hänger samman med de megatrender som pågår i världen och som talar för logistik. Som demografi, flyttmönster, elektrifieringen av samhället, geopolitiska spänningar och ökad regionalisering.
”Digitalisering är kanske den mest konkreta megatrenden för logistikfastigheter. Skiftet från fysisk handel till onlinehandel innebär att konsumenten, oavsett var han eller hon befinner sig, har tillgång till ett gigantiskt utbud av varor. Vi klickar hem varor från hela världen och vill ha dem levererade hem till dörren, helst igår. Ständigt ökande krav på snabba, flexibla leveranser ställer oerhört stora krav på logistiken.”
Det betyder också att det inte längre duger med enkla lagerlador.
”Onlinehandel och nya leveranskrav innebär att hela logistikkedjan med allt från lager, omlastning, transporter och returer måste trimmas maximalt. Byggnaderna måste vara lokaliserade i optimalt geografiska lägen som kortar transportvägarna ut till kund. Dessutom måste logistikläget ha tillräckligt med el till rimligt pris eftersom en allt större del av varuhanteringen automatiseras samtidigt som hela transportsektorn står inför en massiv elektrifiering.”
”Vi märker också av en ökad efterfrågan på kyllager och andra temperaturkontrollerade lager. Last-mile-anläggningar behöver inte vara lika stora men de ska vara belägna så nära konsumenterna som möjligt och placeras därför ofta i städernas utkanter. Byggnaderna som uppförs idag har så gott som alltid någon form av miljömärkning”, förklarar Karin Vitalis.