Maktstrid i Castellum

Published Categorized as flyttfirma Stockholm, Uncategorized
flyttfirma stockholm rutger arnhult köper in sig i castellum

I mellandagarna meddelade Rutger Arnhult att han lämnar vd-posten i Klövern efter att han föreslagits som ny ordförande i Castellum – ett förslag som inte backas upp av hela valberedningen.

Under se senaste åren har Arnhults bolag M2 köpt många stora poster i Castellum, och äger i dagsläget cirka 15 procent. Det gör Arnhult till största ägare i Castellum. 

Den 29 december meddelade valberedningen att man föreslår Arnhult som ny styrelseordförande, efter att han meddelat att han slutar som vd i konkurrerande Klövern, och samtidigt lämnar styrelsen i både Klövern och Corem. 

Senare samma dag skickades kompletterande information ut från Castellums valberedning: Charlotte Strömberg (avgående styrelseordförande) och Vincent Fokke (representant från Castellums näst största ägare, den nederländska pensionsfonden Stichting Pensioenfonds ABP) motsätter sig valet av Arnhult. 

Strömberg och Fokke anser inte att Arnhult kan vara ordförande i Castellum då han i praktiken kontrollerar konkurrenterna Klövern och Corem genom sitt ägande i de båda bolagen, även om han lämnar sina uppdrag. 

De menar vidare att Arnhults sfär skulle bli överrepresenterade i styrelsen sett till sitt ägande på 15 procent då Joacim Sjöberg, som nominerades av just Arnhult, redan finns i styrelsen. 

– Vi anser att det kommer vara till nackdel för styrelsearbetet i Castellum att ha en styrelseordförande som är engagerad i konkurrerande verksamhet. Därtill ser vi en förhöjd risk att några av de nuvarande styrelseledamöterna inte kommer att stanna kvar som styrelseledamöter om Rutger Arnhult väljs som styrelseordförande, skriver Strömberg och Fokke i ett pressmeddelande.

Övriga ledamöter i valberedningen, som alltså vill se Arnhult som ordförande är Patrik Essehorn som är utsedd av Arnhult genom bolag, Cristina Tillman som är utsedd av Arnhult-kontrollerade Corem samt Magnus Strömer som är utsedd av Länsförsäkringar Fondförvaltning. Just Länsförsäkringar gav Arnhult stöd för cirka fem år sedan, när Arnhult försökte köpa Tribona – en strid där Catena till slut stod som vinnare.