Den 27 oktober 2012 invigdes den nya nationalarenan i fotboll, Friends arena.
Historien om Friends arena började med att Svenska fotbollförbundet bestämde sig för att Sverige skulle få en ny nationalarena, samtidigt som Solna kommun började inse att anrika Råsundastadion var för omodern och skulle behöva rivas. Kommunen bestämde sig för att i stället bygga en ny arena på det gamla industriområdet vid Solna station.
Hela byggprojektet skulle komma att kantas av misstankar och åtal för korruption. Två kommuntoppar tvingades avgå.
Dåvarande kommunalrådet i Solna Anders Gustâv (M) kontaktade bygg- och fastighetsmagnaten Erik Paulsson, en av Peabs grundare, som tyckte idén lät intressant. När Gustâv dog 2006 hamnade projektet i händerna på dåvarande stadsdirektören Sune Reinhold.
Tillsammans med Peab, Svenska fotbollförbundet och markägaren Jernhusen blev Solna kommun delägare till den nya arenan, som skulle bli navet i en helt ny stadsdel med kontor, bostäder och handel: Arenastaden.
Ett bolag bildades för att driva projektet, Råsta Administration AB, vilket skulle komma att bli centralt i framtida utredningar kring arenan.
Det som gör att bygget platsar på den här listan är ett möte som ägde rum under tennisveckan i Båstad 2007. Erik Paulsson bjöd ned Lars-Erik Salminen (M) (ny kommunstyrelseordförande i Solna) till Båstad, där även Sune Reinhold och Peabs vice vd Anders Elfner befann sig. Under mötet kom man fram till att Sune Reinhold, vid sidan om sitt arbete som stadsdirektör, skulle arbeta som konsult och avlönas av Råsta Administration – något som i slutändan skulle leda till en fällande dom för Reinhold.
Det var i en granskning i Dagens Samhälle 2010 som historien uppdagades, när man upptäckte att Reinhold hade fakturerat Råsta Administration totalt 600 000 kronor, en summa som i slutändan landade på hela 900 000 kronor. I och med publiceringen slutade Reinhold som konsult, och i stället inleddes en förundersökning mot sex personer.
Kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen misstänktes för bestickning alternativt medhjälp till mutbrott, Sune Reinhold misstänktes för mutbrott och Erik Paulsson, Anders Elfner, Lennart Daleke (vd i Råsta Administration) och Christian Alexandersson (Dalekes efterträdare) misstänktes för bestickning.
I juni 2011 meddelade åklagare Alf Johansson att alla sex åtalades: Sune Reinhold för grovt mutbrott och övriga för grov bestickning.
Både Sune Reinhold och Lars-Erik Salminen tog en timeout från sina uppdrag i och med åtalet, och kom sedan aldrig tillbaka.
I tingsrätten friades den 11 maj 2012 alla utom Sune Reinhold som dömdes för grovt mutbrott, till villkorlig dom och dagsböter på 105 000 kronor.
Enligt tingsrättens dom handlade det om att han tagit emot pengar för jobb som han borde ha utfört i sin roll som stadsdirektör. Det handlade om arbete med bolagsbildningar och aktieägaravtal, saker som tingsrätten anser redan ingick i hans arbetsuppgifter – vilket han enligt domen ”måste ha varit fullt medveten om”.
Alla domar utom den mot Anders Elfner överklagades, och även i hovrätten friades alla utom Sune Reinhold som vid tidpunkten hade avlidit. Därför kunde hans skuld inte prövas igen. Rätten slog dock fast att brott hade begåtts, men huruvida Reinholds straff var rimligt eller ej tog man inte ställning till.
Namnet Swedbank arena
Arenan kallades ursprungligen Solna fotbollstadion. Svenska Fotbollförbundet och Swedbank ingick sedan ett namnsponsringsavtal. Swedbank och sparbanksstiftelserna betalade 153 miljoner SEK fram till 2023 för att arenan ska heta Swedbank Arena. Det är den största namnsponsringsaffären hittills i Sverige.
Den 28 mars 2012 bytte arenan namn från Swedbank Arena till Friends Arena. Anledningen var att Swedbank, som sedan 2007 är namnsponsor, gav bort namnrätten till organisationen Stiftelsen Friends. Swedbank är sedan många år engagerad i Friends arbete mot mobbning i skolor, inom idrott och annan ungdomsverksamhet